2016-03-07-svd-thelmachikwanha_anniempalume01

Unga kvinnor stoppar barnäktenskap i Zimbabwe

Artikel publicerad i Svenska Dagbladet
7 mars 2016
Av Thelma Chikwanha

Zimbabwe. Det är vanligt med barnäktenskap i Zimbabwe, trots att de är emot konstitutionen. När Ruvimbo Tsopotsa var 15 år tvingades hennes pappa henne att gifta sig med en man som sedan misshandlade henne. Ruvimbo vände sig till konstitutionsdomstolen för att få äktenskapet upphävt och fick rätt. Nu kan barnäktenskapen stoppas.

20-åriga Ruvimbo Tsposa föddes i Glenview som är en fattig, tätbefolkad förort till Zimbabwes huvudstad Harare. Uppväxten var tuff och redan vid 15 års ålder tvingade Ruvimbos pappa henne att gifta sig med en 22 år gammal drog- och alkoholberoende man som misshandlade henne.

”Pappa såg att jag gick med en man som uppvaktade mig och han blev så arg att han tvingade mig att följa mannen hem och gifta mig med honom”, säger Ruvimbo. Hon kände mannen sedan tidigare men hade inte tänkt sig att ha ett förhållande med honom. Utöver den ständiga misshandeln tycker Ruvimbo att det värsta med tvångsäktenskapet var att hon rycktes ur skolan precis före slutproven inför gymnasiet.

Ruvimbo är inte ensam. I hela världen gifts 700 miljoner flickor bort innan sin artonårsdag, och 125 miljoner av dem befinner sig i Afrika söder om Sahara. I Zimbabwe gifter sig en av tre flickor innan de fyllt arton. 4 procent gifter sig innan 15-årsdagen.

Artikel publicerad i Svenska Dagbladet 7/3 2016 – läs hela artikeln här: http://www.svd.se/unga-kvinnor-stoppar-barnaktenskap-i-zimbabwe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *