2015-12-21-GP-RinaSaeedKhan

Nu är polion på väg bort

Artikel publicerad i Göteborgsposten
21 december 2015
Av Rina Saeed Khan

Islamabad. På hälsokliniken i kvarteret G-9 i Islamabad ges gratis poliovaccin i form av droppar.  Läkaren Zeenat Mahtab säger att många människor vägrar ta emot dropparna på grund av rykten och missvisande information spridd av talibaner.
-Det sägs att poliovaccinet orsakar sterilitet hos barn och att det gör dem sjuka. Nu har vi äntligen fått religiösa ledare att gå ut med att det inte är några problem med poliodropparna och att de faktiskt är väldigt viktiga för ett barns hälsa, säger hon.

Hon har ansvar för översynen av vaccinationskampanjen vid kliniken hon arbetar på och säger att det senaste året är mer hoppingivande i kampen mot polio än under hennes 28 år som läkare.
-Vi fokuserar på stadens slumområden där sanitetsproblemen gör att polioviruset har lätt att spridas. Men annars har huvudstaden Islamabad varit fritt från polio i flera år nu.

Artikel publicerad i Göteborgsposten 21/12-2015. . Läs hela artikeln här: http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/nu-%C3%A4r-polion-p%C3%A5-v%C3%A4g-bort-1.179351

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *