2015-11-15-gp-rinasaeedkhan-flood_small

Klimatförändringen hot mot Kalashafolket

Artikel publicerad i Göteborgsposten
15 november 2015
Av Rina Saeed Khan

Pakistan. ”Vad har jag för val? Det här är det enda odlingsbara land jag har, även om det just nu är täckt av stenblock. Jag måste se till att få ordning så att jag kan odla mina grödor” säger Mohd Faizi, en bybo från Ayun i Chitraldistriktet samtidigt som han lyfter bort stenbumlingar och gräver i sand som täcker hans majsfält och fruktträdgårdar.

I mitten av juli föll det häftiga regn över Chitraldistriktet i norra Pakistan. Byn är omgiven av bergskedjan Hindu Kush, och det vanligtvis lilla vattendraget förvandlades till en gigantisk flod och de vattenmassor som forsade ned från de branta bergen förde med sig slam och stora stenar. Mohd Faizis hus klarade sig nätt och jämt, men runt 600 familjer i bergsområdena blev hemlösa. Omkring 40 personer dog och mängder av fruktträdgårdar, fält, vägar och broar har förstörts.

Chitral har drabbats av översvämningar de senaste åren – i synnerhet 2010 då hela Pakistan påverkades – men årets omfattning är aldrig tidigare skådad. Normalt sett når inte monsunen Chitral och många experter menar att översvämningarna har med klimatförändringarna att göra.

Artikel publicerad i Göteborgsposten 15/11-15.

2015-11-15-gp-rinasaeedkhan-flood_spread

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *