28-08-2017-GP-RocioLloret_PatricioCrooker

Fetma och undernäring i samma land

Artikel publicerad i Göteborgsposten
28 augusti 2017
Av Rocio Lloret

Bolivia. I mars svalt den 12-åriga Eva Vega Quino ihjäl i det lilla rum – tidigare toalett – som hon delade med sina föräldrar och fem syskon. Hennes uppmärksammade död skakade ett helt land och synliggjorde den extrema fattigdom som många bolivianska familjer lever under.
– När hon dog hade vi under två veckor inte haft något att äta, berättar Evas halvbror Alan Quino. Alan är 19 år men väger bara 45 kilo och ser inte äldre ut än 14.
Alan började arbeta som murare efter att hans mamma och styvfar insjuknade i tuberkulos och anemi. Han var den enda som tjänade pengar i familjen och fick motsvarande 60 kronor per dag, tills i mars när han inte längre fick anställning.
– Det jag tjänade räckte till att äta bröd till frukost och bröd med ris till lunch. På kvällen åt vi ingenting. När det inte längre fanns pengar gav jag vatten med salt till mina syskon och lade dem att sova, säger han.

Familjen bor i El Alto i närheten av huvudstaden La Paz, i ett hus familjen fick av staten efter att Eva dog.

I El Alto finns tusentals migranter från landsbygden och tre av distrikten uppvisar extrem fattigdom. Enligt UNICEF är 46 procent av barnen undernärda i den fattigaste delen av befolkningen.

Medan kampen för att minska undernäringen har varit en statlig prioritering betraktades övervikt och fetma inte som ett problem. Men 2008 visade den nationella demografi- och hälsoundersökningen på en ökning av fall av högt blodtryck, diabetes och njursvikt på grund av dåliga matvanor.

Roxana Barbero, specialistläkare inom endokrinologi, uppskattar att ökningen i fetma och övervikt i Bolivia de senaste 20 åren är jämförbar med situationen i länder som Mexiko och USA, där siffrorna för övervikt är bland de högsta i världen.

– De senaste 10-20 åren har vi sett att 90 procent av de barn som kommer till oss har problem relaterade till övervikt. Förändrade matvanor och minskad fysisk aktivitet ligger bakom, säger hon och förklarar att snabbmat och söta drycker är en stor bov. Idag äter bolivianerna allt mer friterade livsmedel och barnen är inte lika fysiskt aktiva.

Artikel publicerad i Göteborgsposten 28/8-17.

28-08-2017-GP-RocioLloret_blurred

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *