2016-09-19-svd-mainawaruru_migwanthigah2

Disciplin är viktigast av allt i uppfostran

Artikel publicerad i Svenska Dagbladet
19 september 2016
Av Maina Wairuru

Kenya. Njau och Lydia Dancun och deras fyra döttrar bor i Uthiru, en förort till Kenyas huvudstad Nairobi. De jobbar hårt för att möjliggöra flickornas skolgång och disciplin är den viktigaste hörnstenen i hur de uppfostrar dem. Njau oroar sig för sin 16-åriga dotter Wairimu som förra året stängdes av i två veckor efter att ha skolkat.

”Vi ville verkligen förmedla ett starkt budskap till flickorna att brist på disciplin aldrig kan tillåtas. Därför såg vi till att rektorn straffade dem med att städa skolan”, säger Njau. ”Med tanke på hur jag kämpar för att få ihop till avgifterna är det oacceptabelt att barnen struntar i skolan.”

Föräldrarnas uppfostran har en kristen grund och de vill inte att barnen umgås med vänner vars familj inte går i kyrkan, av rädsla för att de inte har rätt värderingar. Döttrarna får endast se på TV när föräldrarna är hemma, och aldrig efter klockan tio. ”Senare går ofta opassande program. Jag har märkt att de plockar upp dåliga vanor från dem” säger Njau och berättar om ett par opassande byxor Wairimu köpte, som beslagtogs och demonstrativt användes som golvtrasa.

Foto: Migwa Nthigah
Njau och hans dotter Wairimu. Foto: Migwa Nthigah

Detta är tredje delen i en serie om att vara förälder för Svenska Dagbladet Idag. Läs hela artikeln här: http://www.svd.se/disciplin-ar-viktigast-av-allt-i-uppfostran/om/att-vara-foralder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *